Dette innlegget er gammelt og kan inneholde feil informasjon.

Jobb under studiene i Tyskland

Jeg studerer i Tyskland og får støtte fra Lånekassen. Da jeg ønsker å jobbe ved siden av studiet, lurer jeg på hva jeg må passe på eller vite før jeg søker en jobb. Må jeg registrere meg som arbeidstaker i Tyskland, med tanke på skatt for eksempel.

Takk for hjelpen!

Med vennlig hilsen,
Emma Vestby Johnsen

Kommentarer

 • Hei Emma,

  Takk for din henvendelse!

  Som norsk student i Tyskland har du selvfølgelig rettigheter til å ta arbeid mens du studerer i landet. Det er heller ingen begrensninger innenfor EU/EØS på hvor mange timer du jobber.Men det er noen ting som du allikevel bør huske på. Dette er ditt medlemskap i Folketrygden, din støtte fra Lånekassen og skatt.

  Medlemskap i den norske folketrygden
  Som utenlandsstudent med støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis automatisk medlemskapet ditt i den norske Folketrygden. Men arbeid i studielandet kan medføre at medlemskapet ditt opphører, da du ikke kan trygdes i to land samtidig. Dette vil altså i første omgang gjelde når du tar deg betalt arbeid og betaler skatt/trygdeavgift til Tyskland (eller et annet land).
  Når du ikke er medlem av folketrygden så har du heller ingen rettigheter etter Folketrygdloven, og du har blant annet ikke rett til helsetjenester i Norge.
  Dersom det pliktige medlemskapet opphører, kan du undersøke om du har rett til frivillig medlemskap i Folketrygden under utenlandsoppholdet. Medlemskapet er ikke automatisk og vil bli vurdert etter kriterier som for eksempel:
  • Hvor mye skal du jobbe i studielandet ditt?
  • Hvor lenge skal du oppholde deg der? (under et år eller mer)
  • Hvilken tilknytning har du til Norge under oppholdsperioden? (skatt, arbeid og etc.)

  For mer info om frivillig medlemskap i Folketrygden under opphold utenfor Norge kan du kontakte NAV (Internasjonal) direkte på: +47 21 07 37 00 eller epost nav.internasjonalt@nav.no.

  Lånekassen
  Det er også viktig å huske på at for å beholde maksimalt stipend fra Lånekassen må din brutto personinntekt i løpet av året ikke overstige kr 195 295 (grensen for fulltidsstudenter i 2021).

  Skatt
  Du bør på forhånd sjekke om Norge har en skatteavtale med landet hvor du studerer. I ditt tilfelle er dette Tyskland, og siden det er innenfor EU så har Norge en skatteavtale der som gjør at du ikke skal bli dobbelt beskattet. Jeg vil allikevel råde deg til å sjekke med ditt lokale skattekontor i Norge om det er noe spesielt du må gjøre før du starter arbeid i Tyskland. Du skal ikke måtte registrere deg som skattebetaler i Tyskland, for dette vil jo din arbeidsgiver automatisk gjøre når du blir registrert hos dem.

  Håper dette var til litt hjelp!

  Mvh Hanne

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.