Sosiologstudie i godt voksen alder
Jeg har nå funnet ut at jeg i en alder av 48 skal få meg studiekompetanse, og mulig komme meg litt videre i livet. Bedre sent enn aldri sies det! Har ikke helt landet på hvilket studie som vil være gunstig for meg å ta, med tanke på muligheten for jobb etter studie. Etter et bachler løp, vil jeg være 53 år. Vil det være noe arbeid for en så gammel sosiolog tror du?
Følg innlegget
1
følgere
Så gøy at du er i gang med en helt ny retning! Håper det er til inspirasjon for alle de som tenker at veien stakes ut tidlig i karrieren.
På tross av at det har blitt vanlig å skifte både arbeidssted og karrierevei oftere, «gullklokka» er utdatert og vi alle må jobbe lenger enn generasjonene før oss, eksisterer det likevel en forestilling om at løpet liksom er lagt når man har bikket en viss alder. I Samfunnsviterne får vi en del henvendelser fra medlemmer i 40-årene som føler de er «støkk» eller har dårlig tid – selv om en i vår tid må regne med at de har 2/3 av arbeidslivet sitt igjen.
Når det er sagt er kanskje mitt viktigste tips til deg å ikke glemme all kompetansen du har bygget opp så langt i karrieren. Mange som har tatt en høyere utdanning i 40/50-årene underkommuniserer dessverre erfaringen de har fra før fordi de tenker at denne ikke er relevant, men dette er faktisk et av dine sterkeste kort. Med en bachelor i sosiologi vil du konkurrere med alle andre nyutdannede samfunnsvitere – og ikke minst de med en mastergrad. Utdanningen er det dere har til felles, erfaringen er det som skiller dere.
Kandidatundersøkelser viser at mange samfunnsvitere sliter i overgangen mellom studier og jobb, og jobbsøkerprosessen tar unødvendig lang tid. Det er flere grunner til dette, men manglende kjennskap til arbeidslivet er en viktig årsak til disse overgangsproblemene. Her vil du altså stille sterkere enn dine medstudenter.
Ellers er det viktig å bygge relevant erfaring underveis i studiene gjennom f.eks. verv, frivillig arbeid, oppgavesamarbeid og praksis (dersom studieprogrammet tilbyr dette). Se også etter muligheter for å utvide det faglige nettverket ditt ved å delta på f.eks. seminarer, workshops og andre arrangementer innen ditt felt.
Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med en karriereveileder før du begynner jobbsøkerprosessen. Her kan du få hjelp til å kartlegge kompetansen din og tips til hvordan du presenterer både ny og gammel erfaring på en relevant måte. Mange universiteter har egne tilbud til sine studenter her. Det finnes også karrieresentre i alle landets fylker som tilbyr gratis karriereveiledning, samt karriereveiledning.no som tilbyr gratis veiledning på telefon og chat.
Karrieresentre | Utdanning.no
Karriereveiledning | Karriereveiledning.no
Du kan lese mer om jobbmuligheter for sosiologer her:
Jobbmuligheter som sosiolog - Samfunnsviternes spørsmål & svar - Samfunnsviterne
Lykke til med studiene!