Jobbmuligheter som sosiolog
Jeg ønsker å studere sosiologi men er litt usikker på valget mitt. Jeg har hørt at det er vanskelig å få jobb etter dette studiet. Veldig takknemlig om dere kan guide meg litt. Blir man samfunnsviter etter dette studiet?
Følg innlegget
1
følgere
Så spennende med studievalg og veldig bra at du innhenter informasjon før du søker studieplass😊
Samfunnsviter er en fellesbetegnelse på de som har master innen et samfunnsvitenskapelig fag, som f.eks. sosiologi. De fleste som har studert sosiologi kaller seg sosiolog eller samfunnsviter.
Som sosiolog utdanner du deg ikke til et konkret yrke og det gjør at om du f.eks. søker etter ledige stillinger (på finn.no eller nav.no) vil du finne svært få (om noen) stillingsutlysninger med denne tittelen. Det betyr ikke at det ikke er jobber for sosiologer, men disse stillingene har andre titler – ofte varianter av «rådgiver» eller «konsulent».
At du har hørt at det er vanskelig å få jobb kommer bl.a. av at man ikke utdannes til et konkret yrke og at mange nyutdannede sosiologer derfor bruker litt tid på å finne ut av jobbmulighetene sine. I tillegg er det liten tradisjon for praksis underveis i studiene, og mange arbeidsgivere er ikke så godt kjent med hvilken kompetanse en sosiolog/samfunnsviter har, så det er lurt å ha kontakt med arbeidslivet underveis i studiene gjennom f.eks. praksis, sommer-/-deltidsjobb, oppgavesamarbeid, internships o.l. I tillegg er det lurt å engasjere seg i studentforeninger da dette gir relevant erfaring og nettverk. Det jobbes mye med å styrke kontakten mellom samfunnsfagene og arbeidslivet, og stadig flere studieprogram tilbyr nå en eller annen form for arbeidslivskontakt i løpet av studiene. På Universitetet i Oslo tilbyr de også egne karriereemner for samfunnsvitere, slik at man blir bevisstgjort egen kompetanse og forberedt på jobbsøking og arbeidslivet gjennom hele studieløpet.
Mange samfunnsvitere jobber i offentlig sektor, som f.eks. departementer, direktorater og etater i stat eller kommune. Her er arbeidsgivere som regel godt kjent med de samfunnsvitenskapelige fagene ettersom det jobber mange samfunnsvitere der allerede (ofte er lederne samfunnsvitere selv). Det jobber også mange samfunnsvitere i organisasjoner som f.eks. Flyktninghjelpen, Røde Kors, Plan Norge og Redd Barna. Også her er arbeidsgiverne relativt godt kjent med samfunnsvitere og hva de kan.
I privat sektor er det mange steder litt mindre kjennskap til de samfunnsvitenskapelige fagene, men også her er det mange muligheter for sosiologer/samfunnsvitere. Særlig innenfor kommunikasjon, konsulentvirksomhet og bærekraftsarbeid er samfunnsvitere etterspurt i privat sektor.
Kandidatundersøkelser viser at det gjerne tar litt tid for samfunnsvitere å få den første jobben etter studiene, og det er nok grunnen til at mange er usikre på jobbmulighetene. Det betryggende er at undersøkelser også viser at når samfunnsvitere først har kommet i jobb, er de mindre utsatt for svingninger i arbeidsmarkedet og arbeidsledighet enn andre yrkesgrupper. I tillegg ser man av disse undersøkelsene at samfunnsvitere som har hatt kontakt med arbeidslivet (f.eks. praksis) gjennom studiene kommer raskere ut i jobb enn de som ikke har hatt det.
Sosiologi er altså et trygt valg på sikt, men du må tåle å stå i den usikkerheten det er å ikke utdanne deg til et konkret yrke. Det er også viktig å knytte kontakt med arbeidslivet underveis i studiene og starte jobbsøkerprosessen ca. ett år før du er ferdig utdannet.
Lykke til med studievalget!