Til seneste kommentar

Hyppig jobbskifte tidlig i karrieren

Hei! Trenger råd angående jobbskifte tidlig i karrieren og hvordan dette bør formidles til en sjef. Har bommet på første jobbvalg og vurderer å bytte jobb ganske fort hvis muligheten kommer. Ser det dårlig ut på CV-en om man bare har jobbet veldig kort hos forrige arbeidsgiver?
Sigurd Samfunnsviter

Kommentarer

 • Hei,

  Det er ganske vanlig å ha hyppigere jobbskifter tidlig i karrieren, enten det er grunnet midlertidige stillinger, flytting eller at man må «prøve seg frem litt» for å finne ut hva som passer.

  Til din nåværende leder behøver du ikke si noe før du har fått tilbud om en ny stilling, evt. når du er innkalt til intervju og trenger vedkommende som referanse. Legg da vekt på hva den nye stillingen tilbyr faglig (arbeidsoppgaver, ansvarsområder, fagområde, bransje e.l.) som gjør at dette er «et tilbud du ikke kan si nei til». Si gjerne noe om hva du har lært som du vil ta med deg videre fra nåværende arbeidsforhold.

  I møte med nye potensielle ledere (i jobbsøkerprosessen) er det viktig å fokusere på hva du søker deg til, ikke hva du søker deg fra. Arbeidsgivere er mest opptatt av seg selv og ønsker først og fremst å få avklart om du er motivert for å jobbe hos dem, har skjønt hva jobben går ut på, og passer inn i virksomheten faglig og sosialt. Dersom du får spørsmål om hvorfor du har vært så kort tid hos nåværende arbeidsgiver på jobbintervju, er det gjerne fordi arbeidsgiver ønsker å eliminere risiko. De kan f.eks. være bekymret for at det ligger en arbeidskonflikt til grunn, at du også kommer til å slutte hos dem etter kort tid etc. Den beste måten å betrygge arbeidsgiver på her er å si noe positivt om nåværende arbeidsgiver, samt vise at du har forstått hva stillingen du søker går ut på.

  F.eks.:
  «Jeg søkte nåværende stilling for å få mer erfaring med digitale kommunikasjonsverktøy, og er veldig glad for at jeg har fått så mye ansvar så tidlig og at de har latt meg vokse i rollen. Samtidig har jeg hele tiden visst at jeg ønsker å jobbe med bærekraft, så da jeg så at dere lyste ut denne stillingen måtte jeg bare søke. Jeg er veldig motivert for denne stillingen fordi…»

  Jeg ville ikke bekymret meg mye for dette. Feilvalg skjer og er mer vanlig enn mange tror. Samfunnsviterne tilbyr gjennomlesning av CV og søknad og her ser vi ofte at de første årene av karrieren er preget av kortere arbeidsforhold. De samme CV-ene leser jo også arbeidsgivere når de ansetter, og mange av dem har opplevd feilvalg selv også. I mange tilfeller kunne du sikkert vært helt åpen om dette på jobbintervjuet, men faren er da at det blir for mye «fortidsfokus» når samtalen egentlig skal handle om din potensielle fremtid i stillingen du søker.

  Det er selvfølgelig ikke noe gøy å bomme på jobbvalg, men samtidig har du nå mye mer kunnskap om hva du trives med og ikke, noe som vil være kjempenyttig videre i karrieren.

  Lykke til med jobbsøkingen!
  Marie Seniorrådgiver fag og karriere

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt fornavn og innlegg blir synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.