Til seneste kommentar

Hvor lang tid tar det å få jobb?

Hvis man står utenfor arbeidslivet og har høyere utdanning, hvor lang tid bruker man gjennomsnittlig på å skaffe seg jobb?
Sigurd Samfunnsviter

Kommentarer

 • Hei,

  Så vidt meg bekjent finnes det ikke noen tall på dette. Det vil avhenge av en rekke faktorer som f.eks. kompetansen din, arbeidsmarkedet der du bor, hvilke bransje/sektor du søker deg til etc.

  NAV og SSB har ledighetstall fordelt på ulike yrkesgrupper, men disse svarer ikke spesifikt på ditt spørsmål.

  NIFUs kandidatundersøkelser har anslått hvor lang tid nyutdannede bruker på å få den første relevante jobben. På bakgrunn av disse anbefaler vi studenter innen samfunnsfag og humaniora å begynne jobbsøkingen ett år før de er ferdig utdannet. Studenter har gjerne manglende kjennskap til arbeidslivet og jobbsøkerprosessen. Det er også utfordrende for mange å oversette kompetansen sin til et språk som arbeidsgivere forstår.

  Selv om erfarne arbeidstakere ikke har de samme utfordringene som nyutdannede, kan noen av de samme mekanismene bidra til at det tar tid å lande en ny jobb. Hvis man har jobbet lenge i en bransje har man kanskje et eget «stammespråk» derfra. Dette gjør det vanskelig å se bredden av jobbmuligheter og mange søker for snevert. I tillegg opplever ikke arbeidsgiver at kompetansen er relevant, fordi språket man bruker for å beskrive det er for «internt». Jobbsøkerprosessen er også en egen sjanger som det tar tid å lære seg – uavhengig av om man er fersk eller erfaren i arbeidslivet.

  Det er derfor ikke uvanlig at det kan ta opp mot et år for erfarne arbeidstakere også, men lenge før man kommer dit bør man be om bistand til jobbsøkingen. Som regel er det grep man kan gjøre for å få fortgang i prosessen. Sjekk gjerne ut Samfunnsviternes karrieretilbud: https://www.samfunnsviterne.no/Arbeidsliv-og-karriere/Karriere/Vart-karrieretilbud.

  Det finnes også karrieresentre i alle landets fylker som tilbyr gratis veiledning: https://utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/karrieresentre
  Marie Seniorrådgiver fag og karriere

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt fornavn og innlegg blir synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.