Til seneste kommentar

Fortelle om graviditet på jobbintervju?

Jeg er gravid, litt over 3 mnd på vei. Det syns ikke enda, så jeg må ikke si noe. Men lurer på hva deres anbefaling i fht om jeg forteller dette eller ikke til arbeidsgiver ved et eventuelt intervju? Vil dere anbefale meg å gå frem forskjellig ved en fast stilling i fht ved et vikariat?
Sigurd Samfunnsviter

Kommentarer

 • Gratulerer med graviditeten!

  Dette er et spørsmål jeg har sett bli diskutert av ledere og rekrutterere en rekke ganger, og det er dessverre ikke noe fasitsvar. Da spørsmålet nylig ble stilt i en lukket LinkedIn-gruppe for rekrutterere gikk jeg gjennom kommentarfeltet for å se vektingen for/mot å informere. Det var 50/50…

  Arbeidsgiver har ingen rett til å få vite om familieplanlegging/graviditet i ansettelsesprosessen, men leser av spørsmålet ditt at du allerede er klar over dette.

  Man ønsker jo en god start på et nytt arbeidsforhold, og jeg har hørt arbeidstakere si at de føler seg mistrodd om man ikke informerer. Det er veldig vanlig å få barn og vi har gode ordninger for dette i Norge, så det er viktig å ikke «svartmale» arbeidsgiverne her. Samtidig vet vi at diskriminering foregår, og vi mennesker kan diskriminere ubevisst. Dette gjelder også arbeidsgivere. At de selv ønsker åpenhet i jobbsøkerprosessen vil dermed ikke si at de ikke lar seg påvirke av informasjonen du gir dem. Et argument jeg ofte har sett fra arbeidsgivere, er at de har behov for å planlegge fremover og at det derfor er viktig å vite om kommende permisjoner. Å imøtekomme arbeidsgiver ved å informere tidlig kan derfor være en god ting, men jeg ser ingen grunn til at de trenger denne informasjonen før et jobbtilbud faktisk foreligger.

  Jeg vil nok anbefale at du fokuserer på deg og din kompetanse i intervjurundene, og lar arbeidsgiver bli kjent med deg før du informerer om graviditeten. Så ville jeg bedt om en samtale når du blir tilbudt stillingen, hvor du informerer om graviditeten og får avklart det praktiske rundt dette. Du vil da balansere egne hensyn vs. arbeidsgivers, og vil som oftest ha et skriftlig jobbtilbud å vise til om informasjonen skulle påvirke arbeidsgivers vurdering. Vil i utgangspunktet anbefale samme fremgangsmåte uavhengig om det er en fast eller midlertidig stilling.

  Lykke til med jobbsøkingen!
  Marie Seniorrådgiver fag og karriere

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt fornavn og innlegg blir synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.