Dette innlegget er gammelt og kan inneholde feil informasjon.

Hario V60

Japanske Hario er en kjent utstyrsprodusent innen kaffe og te. V60 kannen er fast å se på de beste kaffebarene i verden samt i konkurranser. V60 er tilsynelatende en veldig enkel bryggemetode, men den åpner opp for mye eksperimentering for å få frem bestemte nyanser i kaffen. Oppskriften du ser nedenfor er en god basisoppskrift du kan eksperimentere med for å finne den smaken du liker.

Du trenger;
 • Hario V60 kanne (eventuelt en annen kanne etter ønske)
 • Hario V60 filterholder
 • Hario V60 Kaffefilter
 • Hario hellekanne
 • God kaffe
Du bør ha;
 • Kaffekvern
 • Vekt
Størrelse           Gram kaffe       Gram vann       Bryggetid
Hario V60 01    25gr                  400gr               3 min
Hario V60 02    31gr                  500gr               3,5min
Hario V60 03    50gr                  800gr               4 min
 1. Dosér kaffe og vann i forhold til hurtigguiden du ser over.
 2. Kaffen bør kvernes opp rett før du skal brygge. Den vanlige innstillingen for kverning av filterkaffe er litt grovere enn filtermalt. Det vil si større enn bordsalt. Hvis kaffen er veldig kompakt (som regel hvis kaffen er spesielt lyst brent) kan det hende du må kverne enda litt grovere.
 3. Brett filteret langs "folden" på den ene siden og legg i filterholder. Hell gjennom litt varmt vann for å fukte filteret og varme opp både kannen og bryggeren. På den måten unngår du at kaffen blir kald med en gang den havner i kannen.
 4. Bruk en vekt for å få vannmengden så nøyaktig som mulig. Tøm kannen for vann, fyll på kaffe, nullstill vekten og start timer.
 5. Hell først gjennom 30-50g vann så kaffen kan "blomstre". Desto ferskere kaffen er desto viktigere er dette. Kaffen vil da svelle opp før den etter hvert legger seg.
 6. Hell på rundt 100 gram vann av gangen. Hell vannet i en spiral fra midten og ut. Unngå å helle på selve filteret. La det renne gjennom, ikke la kaffen bli tørr og ikke la det bli en dam.
Tips
 • Når vi tester kaffe bruker vi springvann fra Bærum. Dette vannet har en hardhetsgrad på mellom 1 og 3 dH. Merk av vannkvaliteten der du er påvirker hvordan kaffen smaker.
 • Har du et refraktometer kan du bruke det for å måle hvor god ekstraksjonen er.
Ioannis Lazos Kaffeansvarlig

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-postadresse vises aldri offentlig.