Bryggeguide for te
All vår te er merket med anbefalte bryggetider og dosering, da det kan være små variasjoner.
Bruk rent kildevann og sørg for at alt serveringsutstyr er rent. For å få vannet til riktig temperatur er det enkleste å koke det opp for så å la det synke i temperatur til der du vil ha det. Hvis du har en vannkoker med temperaturmåler fungerer det også bra.
Vi anbefaler å la teen i så stor grad som mulig flyte fritt i vannet den brygges i. De fleste tesorter ekspanderer når man brygger den. Hvis den for eksempel er i en teklype vil den bli klemt og man risikerer å presse ut uønskede smaker fra teen. En serveringskanne med sil eller en sil til kopp fungerer bra.
Grønn te, med og uten smak
Grønn te er mer delikat enn sort te og bør behandles mer ømfintlig. Trekkes den i for varmt vann "brenner" man teen og mye av de unike smakene forsvinner.
1 gram per desiliter 75-85 C 2-3 minutter trekketid
Frukt og Urteblanding
Det kan være veldig stor variasjon i hva disse blandingene inneholder, men siden det som regel handler om å ekstrahere smak fra tørket frukt så tåler disse typene mye varme og det er lettere å endre dosering etter eget ønske uten å under/overekstrahere. Det finnes unntak som f.eks.
1-2 gram per desiliter 95-100 C 5-10 minutter trekketid
Hvit te
I likhet med grønn te er hvit te en delikat te som trenger ømfintlig behandling.
1 gram per desiliter 75-80 C 3-5 minutter trekketid
Oolong te
1 gram per desiliter 85-95 C 3-5 minutter trekketid
Rooibush
1 gram per desiliter 95-100 C 3-5 minutter trekketid
Sort te, med og uten smak
Sort te er mer robust og trenger derfor mer varme for å ekstrahere smaken.
1 gram per desiliter 95 C 3-4 minutter trekketid
Bruk rent kildevann og sørg for at alt serveringsutstyr er rent. For å få vannet til riktig temperatur er det enkleste å koke det opp for så å la det synke i temperatur til der du vil ha det. Hvis du har en vannkoker med temperaturmåler fungerer det også bra.
Vi anbefaler å la teen i så stor grad som mulig flyte fritt i vannet den brygges i. De fleste tesorter ekspanderer når man brygger den. Hvis den for eksempel er i en teklype vil den bli klemt og man risikerer å presse ut uønskede smaker fra teen. En serveringskanne med sil eller en sil til kopp fungerer bra.
Grønn te, med og uten smak
Grønn te er mer delikat enn sort te og bør behandles mer ømfintlig. Trekkes den i for varmt vann "brenner" man teen og mye av de unike smakene forsvinner.
1 gram per desiliter 75-85 C 2-3 minutter trekketid
Frukt og Urteblanding
Det kan være veldig stor variasjon i hva disse blandingene inneholder, men siden det som regel handler om å ekstrahere smak fra tørket frukt så tåler disse typene mye varme og det er lettere å endre dosering etter eget ønske uten å under/overekstrahere. Det finnes unntak som f.eks.
1-2 gram per desiliter 95-100 C 5-10 minutter trekketid
Hvit te
I likhet med grønn te er hvit te en delikat te som trenger ømfintlig behandling.
1 gram per desiliter 75-80 C 3-5 minutter trekketid
Oolong te
1 gram per desiliter 85-95 C 3-5 minutter trekketid
Rooibush
1 gram per desiliter 95-100 C 3-5 minutter trekketid
Sort te, med og uten smak
Sort te er mer robust og trenger derfor mer varme for å ekstrahere smaken.
1 gram per desiliter 95 C 3-4 minutter trekketid
Følg innlegget
3
følgere
Beklager sent svar på denne.
Jeg har oppdatert artikkelen over- vi operer nå med gram per desiliter.
Så for eksempel vil sort te ( ren eller med tilsatt smak) ha anbefalt dosering 1 gram per desiliter.
Med vennlig hilsen,
Lars
På juleblanding står det trekketid 5-10 min for å forsikre en trygg drikke. Jeg synes teen ble for sterk etter 5 min. Kan dere forklare om det er utrygt med kortere trekketid?
Vennlig hilsen Ida.
Man anbefaler dette for å være på den sikre siden. Planter har naturlige giftstoffer i seg for å beskytte seg mot omgivelsene ( insekter og dyr).
Stort sett er ikke dette noe problem, men ved å brygge lengre og med kokende vann, mener man at det tar bort risikoen for å få i seg disse stoffene.
Takk for din henvendelse!
Ja, når du lager te i en tekanne, bør du generelt bruke mer te enn du ville brukt til en enkelt kopp. Dette skyldes at tekannen ofte rommer flere kopper, og mengden te bør være tilpasset vannmengden for å få riktig styrke på smaken.
En vanlig tommelfingerregel er å bruke omtrent en teskje (ca 2 gram) te per kopp (2-2,5dl vann), pluss en ekstra teskje for hele kannen.
Mvh Anette