Studere psykologi i Danmark
Hei! Jeg gikk ut av VGs nå og ønsker å studere psykologi til neste år (etter friår). Jeg vil gjerne studere i Danmark, men har verken s1 + s2 eller r1 matte. Hvordan funker det dersom jeg tar opp matte dette året? Bruker jeg fortsatt førstegangsvitnemål? Blir snittet mye høyere? Hvis jeg tar opp fag for å komme inn i Norge, må jeg sikte meg etter et ekstremt høyt snitt fordi jeg da må søke i ordinær kvote. Vil det være lettere å sikte seg etter å studere i Danmark?
Følg innlegget
1
følgere
Du må søke med førstegangsvitnemål. I Danmark har opptakskrav sammenheng med utdanningsbakgrunn. Dersom du ikke har gått studiespesialiserende på videregående, bør du forhøre deg med aktuelle læresteder om det tilkommer ytterligere fagkrav.
Alt du tar opp av fag legger du som kompetansebevis i søknaden.
Dersom du har karaktersnittet for å komme inn (uten norske tillegg som alders- språk- eller realfagspoeng), holder det at du søker i kvote 1.
se Studier i Danmark - ANSA for oversettelse av norske karakterer til danske.
Kvote 2
I denne kvoten bestemmer universitetene selv hvilke kriterier de ønsker legge vekt på for opptak. De ønsker å finne den perfekte kandidaten for utdanningen og ikke minst yrket.
De tre universitetene med flest studieplasser legger vekt på opptakstest med etterfølgende intervju for aktuelle kandidater. Du må gå inn på universitetenes hjemmesider og lese om optagelse og kvote 2 for å se hva det enkelte universitet vektlegger i denne kvoten, og hvilke dokumentasjon de ønsker - om de ønsker dokumentasjon.
Universiteter med testbasert opptak ønsker ofte ikke noen ytterligere dokumentasjon fra deg. Sjekk på lærestedets nettside om du må reise til Danmark eller ikke for å ta testen.
Invitasjon til å registrere seg til testene sendes ut på e-post. Du finner testdatoene på universitetenes hjemmesider.
Les mer på Medisinstudiet i Damnmark - ANSA
Til bachelorutdanningen i Danmark kan du søke på to ulike kvoter.
Universitetene tar opp studenter via kvote 1 og kvote 2. Du blir automatisk vurdert i kvote 1 først, og deretter i kvote 2 dersom du ikke har høyt nok karaktersnitt. Du søker med førstegangsvitnemål.
Les om kvotesystemet og søknadsprosessen til bachelorutdanningen i Danmark på vår hovedside om utdanning i Danmark.
I Danmark har opptakskrav sammenheng med utdanningsbakgrunn. Dersom du ikke har gått studiespesialiserende på videregående, bør du forhøre deg med aktuelle læresteder om det tilkommer ytterligere fagkrav.
Fagkrav i begge kvoter
- Matematikk B = S1+S2/R1
- Engelsk B = internasjonal engelsk fra andreklasse videregående eller engelsktest (enten TOEFL eller IELTS) med en bestemt score.
Kvote 1 – karaktersnitt (90 % av studieplassene):NB: fagkrav og tolkningen av disse kan endre seg. Kontakt ALLTID lærestedene for oppdatert informasjon om fagkrav.
Les denne informasjonen dersom du mangler matematikk eller engelsk: Hva gjør jeg hvis jeg mangler fagkrav?
Her kan du se de danske snittene ved alle fire universitetene.
Det er ikke mulig å forbedre snittet på vitnemålet når man søker studier i Danmark.
På siden ofte stilte spørsmål om studier i Danmark kan du se hvordan du regner om snittet ditt til dansk. Du søker med rent snitt fra førstegangsvitnemål uten norske tilleggspoeng.
Kvote 2 – helhetsvurdering/egnethet
I denne kvoten gjøres det en helhetsvurdering av søkerne. Her leter universitetene etter egnede kandidater for studiet og senere yrket som kanskje ikke har de høyeste karakterene, men på andre måter utmerker seg. På universitets hjemmeside (se under) kan du se hva de legger vekt på i denne kvoten. Vanligvis ser de på relevant arbeidserfaring og utdanning, verv, karakterer i fagkravene sammen med riktig motivasjon. Ved Syddansk universitet i Odense har de hele 25 % av studieplassene sine i kvote 2. De tar opp studenter via opptakstest og senere intervju.
Dersom du vil jobbe som klinisk psykolog, trenger du godkjenning fra Helsedirektoratet.
Du må selv selv avgjøre om du vil satse på at det holder eller om du vil sikre deg.