Medisinstudiet i København




- hvordan er levekostnadene i København i forhold til norge?
- Får jeg støtte fra lånekassen?
- jeg er 24 år og søker med 2 kvote, hvilken karakterkrav og fagkrav er det da?
- hvordan skjer opptaksprøve?
- dersom jeg blir kvalifisert til medisinstudiet, er det slikt at jeg er kvalifisert til å gå både 3 år bachlor og 3 år for medisingraden alt i et? Eller er det slik at jeg bare er kvalifisert til å gå de første 3 årene og senere blir nødt til å søke på de 3 siste?
- hvordan er eksamen, er det godkjent/ikke-godkjent eller er andre type karaktersetting?
- hvordan takler norske studenter språket?
- må jeg skifte bank, tlf abbo, å ordne visum dersom der jeg skal bo i københavn?
- er denne utdanningen godkjent i Norge også slik at det ikke blir et problem med autorisasjon senere?
- krever de noe spesielle krav til hva jeg har som karakter i norsk/engelsk/historie osv? Eller er det mest fokus på realfagene?
- er selve studiet helt gratis

Jeg ønsker å takke på forhånd:)
Farzad

Kommentarer

  • Hei Farzad,

    Tusen takk for spørsmål!

    Levekostnadene i København er generelt noe lavere enn i Norge. Boligprisene tilsvarer mye det som er tilfellet i Norge, og det kan være vanskelig å komme inn på leiemarkedet. Mange velger studentboliger (kollegier) som ofte er rimeligere. Du kan finne mer informasjon om dette her: Bo og leve i Danmark.

    Lånekassen gir støtte til utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Danmark.

    Fagkravene gjelder forbegge kvoter, og er som følgende:
    • Engelsk B (Engelsk 1)
    • Matematik A (Matematikk R2)
    • En av følgende kombinasjoner:
      • Fysik B og Kemi B (Fysikk 1 og Kjemi 1) 
      • Kemi B, Biologi A og Fysik C (Kjemi 1, Biologi 1+2 og Naturfag)  

    Medisinstudiet i Danmark består av en treårig bachelorgrad etterfulgt av en treårig kandidatgrad (master). Etter fullført bachelor søker du opptak til kandidatdelen.

    I Danmark er det vanlig at medisinstudier opererer med rettskrav, noe som innebærer at du er garantert plass på kandidatdelen dersom du oppfyller kravene til bachelorgraden. Dette ser også ut til å være tilfelle ved Københavns Universitet, ifølge informasjonen på deres nettsider:(https://www.ku.dk/studier/kandidat/medicin-koebenhavn#undervisning)

    Slik jeg har forstått det vurderes eksamener med karakterer etter den danske karakterskalaen, altså er det er ikke kun bestått/ikke bestått.

    Studiet er krevende, men med god innsats er det fullt mulig å fullføre. Etter fullført studium kan du søke om autorisasjon i Norge gjennom Helsedirektoratet. Les mer her:
    ANSAs guide til medisinstudier og autorisasjon.

    Opptakskravene er høye. Du kan finne en oversikt over tidligere adgangskvotienter her samt en oversettelsestabell fra danske til norske karakterer her: her.

    Du må søke med førstegangsvitnemål, altså det du får etter tre år på videregående skole. Kun karakterpoengene på dette vitnemålet teller for opptak – tilleggspoeng som realfagspoeng, språkpoeng eller alderspoeng tas ikke med.

    Hvis du mangler fagkrav, kan du ta opp fag som privatist og få dette dokumentert på et kompetansebevis. Dette påvirker ikke snittet på førstegangsvitnemålet.

    Undervisningen foregår stort sett på dansk, men eksamen og eventuelle oppgaver kan besvares på norsk, dansk eller svensk.

    Ved flytting til Danmark bør du opprette en dansk bankkonto, forsikringer og eventuelle abonnementer. Som norsk statsborger trenger du ikke visum, men du må registrere deg hos de danske myndighetene for å få et CPR-nummer (dansk personnummer). Se mer informasjon her:Bacheloren gir en grunnleggende forståelse av menneskekroppen, med emner som anatomi, fysiologi, genetikk og sykdomslære.

    Undervisningen inkluderer forelesninger, gruppearbeid og praktiske øvelser, med en forventet arbeidsuke på 45 timer (15-22 timer med undervisning). Kandidatdelen fokuserer på kliniske ferdigheter og spesialisering.

    Antallet norske medisinstudenter ved Københavns Universitet varierer fra år til år, men København er generelt en populær studentby blant nordmenn.

    Mer informasjon:Mer om praksis kan du finne her: https://www.ansa.no/fag/medisinstudier/#land-med-praksis-i-etterkant-av-utdanningen

    Jeg vil også tipse deg om at vi avholder webinar om studier i Danmark 11. desember (link til webinar).

    Lykke til!

    Mvh Elise


    Elise Studieveileder
  • Hei! Tusen mye takk for svar..

    Men jeg leste dette med fag osv å selve medisinstudiet.

    Siden jeg er 24 år nå og driver å tar opp fag for å forberede fellesfagene og skal ta opp realfagene til neste semester.

    Men jeg leste at de fagene jeg tar opp nå ikke vil nødvendigvis endre selve karakterene i vitnemålet? Dette skremte meg litt…

    Hva må man ha i karaktersnitt egentlig? Hvilken karakter uten noe konkurranse eller realfagspoeng.

    Og dette med selve studiet, skjønte ikke dette med karakterer, og hvordan er bachlor? Er det 1 eksamen på slutten av bachler årene, altså på 3 året? Eller en eksamen hvert år, og hvilken karakter må man ha får å få godkjennelse og søke videre til master?

    Og er det en spesiell krav de har får å idet heletatt få ta master etter bachler?

    Disse tankene stresser meg siden i norge er hele studiet slik som en 6 årig studiegang.

    Og dette med å ta opp fag og forberede karakterer og ikke nøyaktig vite hvilken karaktersnitt man trenger i hvert fag eller i snitt.
    Farzad
  • Hei Farzad,

    Du må søke med førstegangsvitnemål når du søker på studier til Danmark, altså vitnemålet du får etter tre år på videregående skole.

    Det er kun karakterpoengene fra førstegangsvitnemålet som teller for opptak. Andre poeng, som realfagspoeng, språkpoeng, alderspoeng, teller ikke.

    Du kan dessverre ikke ta opp fag og forbedre karakterene dine for å søke studier i Danmark. Dersom du mangler et fagkrav kan du ta faget som privatist og få det dokumentert på et kompetansebevis. Det skal ikke integreres i vitnemålet. Karakterer fra fag på kompetansebevis vil ikke påvirke karaktersnittet på førstegangsvitnemålet.

    Du kan finne tidligere inntak her: Adgangskvotienter 2024 samt en oversettelsestabell fra danske til norske karakterer  her.

    I forbindelse med studieløpet på medisinstudiet vil du ha 2–3 eksamener hvert semester (ref: ku - eksamensform). For å kvalifisere deg til kandidatstudiet, må du fullføre og bestå hele bachelorgraden.

    Jeg vil anbefale deg å lese på universitetets egne nettsider: Medisin i København – Universitetet i København. Der finner du mye relevant informasjon om både utdanningen og opptakskravene.

    Dersom du har flere spørsmål, kan du også kontakte en veileder via denne siden: ku - veileder.

    Lykke til!

    Mvh Elise
    Elise Studieveileder
  • Jeg er 24 år, og gikk helsefag på videregående skole noe som betyr at jeg ikke har generell studiekompetanse

    Men jeg driver å tar opp fag for å dekke generell studiekompetanse, og planlegger og ta opp realfagene etter det.
    Jeg ønsker å ta kjemi 1, bio 1+2 og naturfag

    Det virker som at det er ikke mulig for meg å søke medisk i københavn, stemmer dette eller misforstår jeg?

    Siden jeg ønsker å søke med kvote 2, siden jeg har jo fagbrev som helsefagarbeider og har jobber i helsevesenet i 4-5år og har autorisasjon.


    Vis det er mulig for meg å søke så hadde jeg satt mye pris dersom jeg kunne få en mer utfyllende svar om hvordan en slik søknadprosess skjer og hva

    siden du nevnte at jeg søker med førstegangsvitnemål, noe utgjør ikke en generell studiekompetanse, og studiet krever generell studiekompetanse, så hva skal

    hvordan registrer jeg andre eventuelle fag jeg tar opp, forvedrer, eller realfag. Og hvilken karakterer må jeg ha i realfagene og hvor høy ren karaktersnitt må Jeg ha for å slke kvote 2? Siden alt dette virker litt uforståelig og litt rotete, jeg må forstå dette 100%. Hva må jeg gjør fremover for å kunne søke studiet med kvote 2 og hvordan skjer det?
    Farzad
  • Hei Farzad,

    Takk for spørsmålet! Jeg vil anbefale deg å kontakte universitetet direkte, da de vil kunne gi deg de mest presise svarene.

    Opptak med annen bakgrunn enn studiespesialiserende VGS:
    • Har du vitnemål fra yrkesfag med påbygg eller vitnemål etter 23/5-regelen, gir dette deg kun rett til å søke opptak i kvote 2. 
    For å kunne søke med denne bakgrunnen må du ha oppfylt fagkravet for Engelsk B*. Dette gjør du ved å ta programfaget Engelsk 1, eller med en engelsktest dersom skolen aksepterer det.

    Regler rundt opptak med ulike vitnemål, inkludert IB-vitnemål, finner du her:https://landedatabase.ciriusintra.dk/default.aspx?HaandbogID=3&CountryID=14&SubjectIndex=0&Language=0


    Dersom du ikke har nødvendig karaktersnitt for opptak i kvote 1 eller har generell studiekompetanse gjennom en annen vei enn studiespesialiserende, kan du søke i kvote 2. Les mer om kvote 1 og kvote 2 her: https://www.ansa.no/land/studier-i-danmark/#kvote-1-og-2

    Du kan finne opptakskrav, tidligere inntak og mer informasjon om studiet her: Medicin.

    På lærestedenes nettsider finner du også informasjon om hvilke opptakskrav som gjelder i de ulike kvotene.

    Hvis du mangler fag for opptak, har du to alternativer:
    1. Ta privatisteksamen i Norge.
    2. Reise til Danmark og ta sommersuppleringskurs.
    Nye fag skal dokumenteres på et kompetansebevis, men de vil ikke påvirke karaktersnittet ditt når du søker i kvote 1. Husk å opplyse i søknaden dersom du er i ferd med å ta opp fagkrav. Dokumentasjon må være levert i Danmark innen 5. juli.
    Les mer om dette her: Mangler du fag?.

    En oversikt over hvordan søknadsprosessen fungerer finner du her: Hvordan søke utdanning i Danmark?.

    Her finner du mer informasjon om medisinstudiet i Danmark: https://www.ansa.no/fag/medisinstudier/medisinstudier-i-danmark/#hvordan-s%C3%B8ke?

    Lykke til!

    Mvh Elise
    Elise Studieveileder

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.